dinsdag 4 april 2023

'Poetin wilde kleinere NAVO, bereikt tegendeel'

De toetreding van Finland tot de NAVO later vandaag is historisch en een direct gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Dat zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het militaire bondgenootschap. Hij zegt verder dat de NAVO er alles aan zal doen om ook Zweden toe te laten treden.

'President Poetin had met de invasie als doel dat de NAVO kleiner zou worden', zei Stoltenberg tegen de pers voorafgaand aan een bijeenkomst met de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten. 'Maar hij krijgt precies het tegenovergestelde. Finland treedt vandaag toe en Zweden zal binnenkort een volwaardig lid worden van het bondgenootschap.'

Stoltenberg zegt dat Finland nog niet heeft gevraagd om manschappen in het land te stationeren. Volgens hem zijn permanente NAVO-bases in Finland 'geen onderwerp van gesprek'. Of die er ooit wel komen, is aan Finland, benadrukte hij. Stoltenberg stelt dat er voor Rusland 'geen ruimte meer is voor misrekeningen over de bereidheid van de NAVO om Finland te beschermen'.

De Russische minister Sergej Sjojgoe van Defensie zegt dat de toetreding van de Finnen en de stappen van de NAVO om de eigen gevechtsgereedheid uit te breiden het risico op conflicten vergroot.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: