maandag 24 april 2023

'Oekraïne wilde Moskou aanvallen op 24 februari'

De neergestorte drone.
Oekraïne wilde op 24 februari, een jaar na de Russische inval in Oekraïne, grootschalige aanvallen op de Russische hoofdstad Moskou uitvoeren. Die aanvallen zouden de oorlog voor Russen dichterbij moeten brengen, maar de Verenigde Staten overtuigden de Oekraïners ervan om die plannen voorlopig uit te stellen. Dat meldt de
 Washington Post op basis van een geheim rapport dat de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA rondstuurde.

In het rapport staat dat de Oekraïense veiligheidsdiensten, op verzoek van Washington, hebben ingestemd met het uitstellen van aanvallen op Moskou. Wie er precies ingreep en waarom Oekraïne afzag van de plannen wordt niet genoemd.

De informatie kwam in handen van de krant door het 'Pentagon-lek' eerder deze maand. Het is niet de eerste keer dat de VS een vermeende Oekraïense aanval op Russisch grondgebied afwijst. De Russische Daria Doegina kwam om het leven door een autobom vlakbij Moskou. Ook toen werd Oekraïne door de VS gewaarschuwd dat de aanval als provocerend en risicovol werd gezien.

Er zijn geregeld aanvallen en 'onverklaarbare' explosies op Russisch grondgebied, maar Oekraïne ontkent altijd iets daarmee te maken te hebben. Aanvallen zoals die in de Russische stad Brjansk, zorgen wel voor onrust onder de Russische bevolking.

Vanmorgen nog werd een neergestorte drone gevonden in een bos bij Noginsk, een stad in de buurt van Moskou. Volgens Russische media zou de drone van Oekraïense makelij zijn en zeventien kilogram aan explosieven aan boord hebben gehad. De drone zou uit brandstofgebrek zijn neergestort.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: