woensdag 12 april 2023

Video van onthoofding soldaat schokt Oekraïne

Een krijgsgevangen genomen Oekraïense soldaat is op beestachtige wijze om het leven gebracht. Een video die gisteravond verscheen op Russische sociale media laat zien hoe een Russische soldaat zijn hoofd afsnijdt met een mes. Het slachtoffer schreeuwt het uit van de pijn, terwijl andere Russische soldaten de dader aanmoedigen. Ze tonen vervolgens het afgesneden hoofd met de mededeling dat ze dat aan de commandant van de Oekraïense soldaat zouden moeten sturen. 

De dader van deze brute moord is gemaskerd, dus onherkenbaar. Omdat op de achtergrond groene bladeren zijn te zien, is het aannemelijk dat de onthoofding afgelopen jaar al heeft plaatsgehad. 

De Amerikaanse nieuwszender CNN zegt nog een tweede video te hebben ontdekt die eveneens recentelijk op sociale media in Rusland werd geplaatst. Deze video toont twee onthoofde Oekraïense soldaten die bij een vernielde pantserwagen liggen. Ook de handen van beide soldaten waren afgesneden. 
Hier zijn geen Russische soldaten in beeld, wel legt iemand met een vervormde stem in het Russisch uit dat de pantserwagen op een landmijn was gereden. CNN zegt dat deze video afgelopen zaterdag is gemaakt door huurlingen van de Wagner Groep.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski doet een beroep op de wereldleiders om te reageren op de video waarin te zien is hoe een soldaat wordt onthoofd. 'Wat voor onmensen zijn dit? Ze zien anderen niet als mens. Als zoon, broer, echtgenoot of als iemands kind. Dit is een video waarin Rusland laat zien dat het bezig is zich van de wereld af te keren. Dit is niet per ongeluk gebeurd, het is stelselmatig, zoals we eerder ook al zagen in onder meer Boetsja. Duizenden keren. Iedereen moet zich hier tegen keren. En denk maar niet dat het met de tijd wel wordt vergeten.'

Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken vindt het 'absurd' dat Rusland als 'een land dat erger is dan IS' niet alleen deel uitmaakt van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, maar deze maand zelfs het voorzitterschap heeft. 

Bron: Ukrajinska Pravda, CNN

Geen opmerkingen: