vrijdag 14 april 2023

Bevestigd dodental Russische soldaten: 20.451

Er zijn sinds het begin van de oorlog, inmiddels bijna veertien maanden geleden, al 20.451 Russische soldaten gesneuveld. Dat meldt de onafhankelijke Russische nieuwssite Mediazona op basis van geverifieerde cijfers. In de afgelopen twee weken zouden 1.820 Russen om het leven zijn gekomen in Oekraïne. Niet eerder zouden in een tijdsbestek van twee weken zoveel Russen om het leven zijn gekomen sinds 24 februari vorig jaar. 

Volgens Mediazona maken de Russische gevangenen die door de Wagner Groep zijn ingelijfd een onevenredig deel uit van het aantal gesneuvelde soldaten. Dat is een trend die vooral afgelopen maand zichtbaar zou zijn geworden.

De onderzoekers die Mediazona voorzagen van informatie menen dat het werkelijke dodental onder de Russische soldaten waarschijnlijk boven de 41.000 ligt. Zij baseren dat op de snel groeiende aantallen op begraafplaatsen overal in het land. De meeste bevestigde doden zijn afkomstig uit de zuidelijke provincie Krasnodar, gevolgd door de provincie Sverdlovsk in het Oeralgebergte. 

Het aantal gewonden en vermisten is minstens 184.000, meent het Amerikaanse Center for Naval Analysis. Uitgangspunt daarbij is dat op elke bevestigde dode 3,5 soldaten gewond zijn geraakt. 

De generale staf van het Oekraïense leger maakt dagelijks bekend hoeveel Russen zijn gedood. De teller staat inmiddels op 181.090.

Bronnen: The Moscow Times, Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: