dinsdag 18 april 2023

Polen trekt importverbod Oekraïens graan weer in

Polen trekt het verbod op het importeren van Oekraïens graan na morgen weer in. Dat is het resultaat van onderhandelingen die beide landen vandaag hebben gevoerd. Minister Joelia Sviridenko van Economie zegt begrip te hebben voor de onvrede onder Poolse boeren die niet kunnen concurreren tegen het veel goedkopere graan uit Oekraïne. 

'Maar uiteindelijk komt dit allemaal door Rusland. En we willen er alles aan doen om te voorkomen dat Rusland profiteert van deze onenigheid', aldus Sviridenko. Polen heeft er volgens haar geen moeite mee als het Oekraïense graan via het buurland verder wordt getransporteerd. Dat is nodig, omdat de graantransporten per schip over de Zwarte Zee nog steeds gepaard gaan met problemen.

Eind vorige maand nam Polen het initiatief voor een brief aan de Europese Commissie over het Oekraïense graan. Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Slowakije ondertekenden de brief ook. Afgelopen weekeinde besloten vier van de vijf landen om de graanimport stil te leggen. Roemenië overweegt dit nog te doen. Het is nu afwachten of na Polen ook de andere landen de importstop gaan heroverwegen.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: