vrijdag 28 april 2023

EU akkoord met nog jaar geen invoerrechten

De ambassadeurs bij de Europese Unie hebben ermee ingestemd dat nog een jaar geen invoerrechten betaald hoeven te worden voor Oekraïense (landbouw)producten. Ook de door de EU aan Oekraïne opgelegde handelsquota zijn nog een jaar van tafel. Dat meldt Rikard Jozwiak van Radio Liberty. De huidige regeling ging op 1 januari in en loopt op 5 juni af. 

Het Europese Parlement moet er komende maand ook mee instemmen. De commissie voor internationale handel van het Europese Parlement heeft de verlenging al wel geaccepteerd. Het tijdelijk schrappen van de invoerrechten en de handelsquota is bedoeld om de Oekraïense economie te steunen nu het land zwaar te lijden heeft onder de Russische agressie.

Vooral over de Oekraïense export van landbouwproducten is de laatste tijd veel te doen. Diverse buurlanden, met name Polen, heeft er grote moeite mee dat er goedkope landbouwproducten het land binnen komen. De eigen boeren kunnen daar niet mee concurreren. De oplossing wordt nu gezocht in het verlenen van vrije doortocht naar onder meer Nederland.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: