woensdag 5 april 2023

'Beschermen soldatenlevens het belangrijkste'

De situatie in de stad Bachmoet is nog altijd erg moeilijk. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd tijdens zijn bezoek aan Polen vandaag. Hij zei dat het beschermen van de levens van Oekraïense soldaten het belangrijkste voor hem is, als ze het risico lopen om omsingeld te worden door Russische troepen.

De Poolse president Andrzej Duda zei dat zijn land in totaal veertien MiG-29 straaljagers naar Oekraïne wil sturen. 'Vier MiG-29's zijn de afgelopen maanden overgedragen aan de Oekraïense strijdkrachten. Nu worden er nog vier MiG's gegeven, dus acht in totaal', zei Duda op een persconferentie met Zelenski. 'We zijn er klaar voor om er nog zes te geven. Die worden momenteel in gereedheid gebracht. We gaan ervan uit dat ze binnenkort kunnen worden overgedragen.' Polen heeft ook al onder meer 300 tanks aan Oekraïne gegeven.

Zelenski zei verder dat Oekraïne wil dat Polen een belangrijke partner wordt in de wederopbouw van zijn land na het einde van de oorlog met Rusland. De Oekraïense leider nodigde ook het Poolse bedrijfsleven uit om voor het einde van de oorlog naar Oekraïne te komen om een betere positie op de Oekraïense markten veilig te stellen.

De Oekraïense president ging ook in op het voornemen om volwaardig lid te worden van de NAVO. 'Ik wil de regeringen die steeds weer op zoek zijn naar andere oplossingen voor Oekraïne dat wij niet van plan zijn om met een compromis genoegen te nemen. En ik ben dankbaar dat Polen ons hierbij steunt.'

Op zijn beurt zei de Poolse president Duda te hopen dat Oekraïne meer veiligheidsgaranties krijgt tijdens de komende ontmoeting van de NAVO, deze zomer in Vilnius. Duda benadrukte nog maar eens dat Oekraïne zo snel mogelijk een volwaardig lid moet worden van zowel de Europese Unie als de NAVO.

Bronnen: NOS, Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: