woensdag 26 april 2023

Lavrov vindt graandeal niet in voordeel Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft in New York gereageerd op het nieuws dat Rusland de graandeal mogelijk niet wil verlengen
Net als Kremlin-woordvoerder Dmitro Peskov wees Lavrov op de 'obstakels' waarmee Rusland kampt bij de uitvoer van voedingsproducten en kunstmest. De situatie rond de deal zijn daardoor volgens de Russische minister in een 'impasse' geraakt. Lavrov stelt dat de graandeal een 'packagedeal' is, maar dat de belangen van Rusland niet worden gehaald.

Een eerste overeenkomst dateert al van juli vorig jaar. Toen werd, samen met Turkije en de Verenigde Naties, afgesproken dat Oekraïens graan ondanks de oorlog weer via de Zwarte Zee naar de rest van de wereld kon worden verscheept. Voordat het graanakkoord werd gesloten werd wereldwijd gevreesd voor een voedselcrisis; Oekraïne geldt als graanschuur voor de hele wereld. 

De voorlopig laatste verlenging kwam er midden maart. Oekraïne had het toen over een verlenging van 120 dagen, maar Rusland claimde dat de overeenkomst slechts zestig dagen betrof. 

Bron: AD

Geen opmerkingen: