dinsdag 25 april 2023

Steeds meer steun voor veiligheidsgaranties

De premiers van Polen, Tsjechië en Slowakije pleiten er voor dat Oekraïne niet alleen snel te weten komt wanneer het volwaardig lid kan worden van de NAVO, maar ook dat al voor die tijd veiligheidsgaranties worden afgegeven. Het moet voor eens en voor altijd duidelijk zijn dat Oekraïne niet langer een 'grijs gebied' in Europa is, stellen Mateus Morawiecki, Petr Fiala en Eduard Heger in een artikel in Foreign Affairs. 

De drie premiers menen dat het niet vroeg genoeg kan zijn om nu al veiligheidsgaranties af te geven aan Oekraïne voor na de oorlog, omdat 'er alleen sprake kan zijn van investeringen en duurzaam herstel tenzij duidelijk is dat Oekraïne zichzelf in de toekomst kan verdedigen tegen buitenlandse agressie'.

Mateus Morawiecki, Petr Fiala en Eduard Heger schrijven ook dat de NAVO-lidstaten in juli in Vilnius moeilijke, maar onvermijdelijke vragen moet beantwoorden over de toekomst van het militaire bondgenootschap, ook waar het de relatie met Oekraïne betreft en hoe met Rusland om moet worden gegaan. 

In 2008 besloten de lidstaten dat Oekraïne (en Georgië) konden toetreden tot de NAVO. 'Nu is het tijd om duidelijk en geloofwaardig de weg vrij te maken voor Oekraïne, als de regering in Kyiv dat wil en de omstandigheden het toelaten. Tot dan moeten we veiligheidsgaranties willen afgeven, niet alleen politiek, zodat Oekraïne niet opnieuw tussen wal en schip belandt.' Zonder veiligheidsgaranties kan Rusland opnieuw tweedracht zaaien en zorgen voor spanningen in Europa, stellen de drie premiers vast.

Premier Kaja Kalla van Estland zei gisteren tijdens een bezoek aan Zjitomir dat beide landen samen willen optrekken om veiligheidsgaranties te verkrijgen voordat Oekraïne deel gaat uitmaken van de NAVO. Afgelopen week zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg tijdens een bezoek aan Kyiv dat hij verwacht dat de lidstaten straks in Vilnius inderdaad met veiligheidsgaranties komen. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: