zondag 9 april 2023

Vergeefse poging om kerncentrale terug te krijgen

Halverwege oktober is een vergeefse poging gedaan om de door de Russen bezette kerncentrale van Zaporizja terug te veroveren. Zo'n 600 Oekraïense soldaten gingen in dertig boten, gewapend met machinegeweren, granaatwerpers en anti-tankwapens, vanaf de overkant van de Dnipro richting de kerncentrale die toen al een half jaar in handen van de Russen was.

Van Russische zijde werd eind oktober aangegeven dat er een poging was geweest om de grootste kerncentrale gewapenderhand terug te nemen, maar Oekraïne ontkende dit. Maar nu komt het verhaal dan toch naar buiten, omdat anonieme bronnen bij het Oekraïense leger openheid van zaken hebben gegeven aan The Times.

'Het was de bedoeling dat alleen de infanterie in actie kwam, want de Russen zouden geen artillerie kunnen inzetten vanaf het terrein van de kerncentrale', aldus een van de mensen die de Britse krant te woord stond. 'De Russen bleken een stevige verdedigingslinie te hebben opgebouwd, met overal landmijnen. Toen we aankwamen, zetten ze ook tanks en artillerie in en beschoten onze mensen op het water. Zoveel tegenstand hadden we niet verwacht.'

'Terwijl de speciale troepen met speedboten de bijna vijf kilometer brede rivier overstaken, werden de Russische posities bestookt met Himars raketten. Slechts enkele van onze speciale eenheden wisten in kleinere boten de overkant te bereiken bij het aanbreken van de dag. Ze gingen een vuurgevecht aan met de Russen bij de stad Enerhodar, die vlakbij de kerncentrale ligt. Het gevecht duurde zo'n drie uur. De meeste van onze mensen wisten de overkant helaas niet te bereiken.'

De operatie was omstreden, zelfs onder de mensen die er van waren overtuigd dat het belangrijk was om de kerncentrale weer in Oekraïense handen te krijgen. Algemeen directeur Petro Kotin van Energoatom, het staatsbedrijf dat alle kerncentrales in Oekraïne runt, meende dat het verstandiger was om het leger een omtrekkende beweging te laten maken richting de Krim en Melitopol, waardoor het gebied omsingeld zou worden. 'Het is te gevaarlijk om de kerncentrale zelf aan te vallen', waarschuwde hij.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: