woensdag 5 april 2023

IOC probeert Oekraïense sporters om te kopen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil Oekraïense sporters financieel helpen als zij mee willen doen aan de Olympische Spelen die volgend jaar zomer in Parijs worden gehouden. Het IOC wil dat Russische en Wit-Russische sporters weer mee kunnen doen aan internationale wedstrijden, in het bijzonder de Olympische Spelen. 

Oekraïne is daar faliekant op tegen, om begrijpelijke redenen. Om te voorkomen dat er toch Oekraïense sporters naar Parijs afreizen, heeft het kabinet de nationale sportbonden gedreigd op te heffen als ze toch sporters gaan afvaardigen. Het IOC komt nu met een tegenzet door het solidariteitsfonds open te stellen voor Oekraïense sporters. 

Met als motivatie dat het kabinetsbesluit 'alleen ten koste gaat van Oekraïense sporters' en het voor het verloop van de oorlog niet  uitmaakt of Russische en Wit-Russische sporters al dan niet mee mogen doen aan de Olympische Spelen. Een aantal Oekraïense sporters zou ook al te kennen hebben gegeven om mee te willen doen. IOC-voorzitter Thomas Bach dreigde eerder al om sporters te willen straffen als zij de Olympische Spelen gaan boycotten. 

Er zijn overigens wel voorwaarden aan de deelname van Russische en Wit-Russische sporters. Ze mogen alleen meedoen onder een neutrale vlag en het is ze verboden om steun te betuigen aan de door Rusland begonnen oorlog. Een dertigtal landen, waaronder Nederland en het organiserende Frankrijk, heeft het IOC verzocht om het besluit te heroverwegen om Russische en Wit-Russische sporters toe te laten.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: