zaterdag 8 april 2023

Oekraïne denkt zelfs weer aan export elektriciteit

In de achter ons liggende wintermaanden voerden de Russen meer dan 1.200 aanvallen uit met raketten en drones op de Oekraïense energievoorziening, waarvan er 250 daadwerkelijk schade aanrichtten. Bijna de helft (43 procent) van het energienetwerk werd daarbij vernield, aldus het energiebedrijf Oekrenergo. Reparatieploegen trokken er meteen na elke aanval op uit om de schade te herstellen of om via omwegen de bevolking toch weer van elektriciteit te voorzien. 'Alleen al bij Oekrenergo gingen het om 1.500 medewerkers', meldt het bedrijf vandaag.

De Russische aanvallen waren vooral gericht op elektriciteitscentrales en de transformatorstations verderop in het netwerk. Geen enkele centrale bleef zonder schade. 'Dankzij de hulp uit Europa ontvingen we bijna 500 stuks materieel ter vervanging en er is meer op komst. Dankzij deze hulp en de inzet van velen is inmiddels 80 procent van ons totale energienetwerk weer in bedrijf.'

De Wereldbank en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties hebben berekend dat alleen al dit jaar bijna 1 miljoen dollar nodig is om het Oekraïense hoogspanningsnetwerk te herstellen. Het goede nieuws is dat de herstelwerkzaamheden inmiddels zodanig zijn gevorderd dat heel Oekraïne weer elektriciteit heeft. Minister Herman Haloesjtdsjenko van Energie heeft zelfs toestemming gegeven om weer elektriciteit naar Europa te exporteren.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: