zondag 23 april 2023

ISW: Oekraïne wint terrein aan overkant Dnipro

Het Oekraïense leger is in de provincie Cherson de rivier Dnipro overgestoken en heeft daar volgens het Institute for the Study of War (ISW) strategische posities ingenomen. De analisten van het ISW baseren zich daarbij op informatie van een Russische militaire blogger dat Oekraïense troepen zich ten noorden van Olesjki bevinden (zeven kilometer ten zuidwesten van de stad Cherson), terwijl ze ook via de snelweg E97 aan de noordkant van Olesjki staan en ten westen van Datsja (tien kilometer zuidelijk van Cherson).

Dit houdt in dat het Russische leger niet langer de controle heeft over de eilandjes in de rivieren Kinka en Tsjajka op minder dan een halve kilometer ten noorden van de Oekraïense posities bij de Antonivkabrug over de Dnipro. In de afgelopen dagen beweerden Russische defensiejournalisten dat het Oekraïense  leger al enkele weken geleden posities hebben ingenomen op de oostelijke oever van de Dnipro, van waaruit ze regelmatig aanvallen uitvoeren. 

Ook is er informatie dat het Russische leger niet langer aanwezig is op een aantal eilandjes in de delta van de Dnipro ten zuidwesten van de stad Cherson. Ook dit duidt er volgens het ISW op dat het Oekraïense leger ook hier voortgang boekt. Russische defensiejournalisten beklagen zich er over dat er weinig artilleriesteun is, waardoor de Oekraïense troepen ruimte krijgen om op te rukken. 'De Russen geven kennelijk voorrang aan het verdedigen van bevolkte gebieden zoals rond Olesjki en Nova Kachova.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: