maandag 24 april 2023

'Groot probleem als Zelenski niet herkiesbaar is'

Als president Volodimir Zelenski besluit af te zien van een tweede ambtstermijn, dan komen de Oekraïners voor de vraag te staan wie ze als volgende president willen hebben. Directeur Oleksi Antipovitsj van het onderzoeksbureau Rating (bekend van de opiniepeilingen) voorziet een groot probleem, aangezien er volgens hem momenteel geen alternatief is voor Zelenski. 

'Dit is een verschrikkelijke vraag', antwoordde hij in een interview met het radioprogramma UP-2. 'Als ik naar de peilingen kijk, dan zie ik niemand die zoveel vertrouwen van de kiezers heeft als Zelenski. Als hij zich niet verkiesbaar stelt, dan is er geen alternatief voorhanden.' Mocht Zelenski niet meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen in het voorjaar van 2024, dan moet hij volgens Antipovitsj er wel voor zorgen dat iemand anders voor dit karwei wordt klaargestoomd. 'Anders valt het land uit elkaar. Zo kijk ik er naar'.

De socioloog Antipovitsj al 'op ongeëvenaarde wijze geschiedenis heeft geschreven'. Door zijn optreden vanaf de eerste dag van de Russische invasie is hij 'de nummer een, de wereldleider', waardoor hij nu ook het hoogste vertrouwen geniet bij de Oekraïners. Maar het land heeft een sterke, betrouwbare leider nodig, ook na de oorlog als een heel moeilijke periode van wederopbouw aanbreekt, de economie weer op gang moet komen, er definitief moet worden afgerekend met de corruptie, en hervormingen noodzakelijk zijn. Ook moet de president het vertrouwen hebben van de internationale partners.

Antipovitsj verwacht dat bij de parlementsverkiezingen nieuwe partijen op zullen komen. Er is opnieuw 'een roep om nieuwe gezichten', meent hij. 'Dan gaat het om mensen die nu nog ons land verdedigen, de kiezers zullen heel andere kwaliteiten verlangen'. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: