woensdag 5 april 2023

Peiling: 89 procent positief over Europese Unie

De Oekraïners hebben vooral veel vertrouwen in de Europese Unie en de NAVO. Uit een peiling van het Razoemkov Centrum blijkt dat 89 procent positief is over de EU en 79 procent staat positief tegenover de NAVO. De Verenigde Naties krijgt de steun van 70 procent, het IMF van 64,5 procent en het Internationale Rode Kruis van 63 procent.
 
De OVSE moet het doen met 58 procent. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waren vanaf 2014 actief in Oost-Oekraïne, maar omdat er ook Russen bij de OVSE zaten is het oordeel niet onverdeeld positief. Over atoomwaakhond IAEA, die ook toezicht houdt op de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja, is 48 procent van de ondervraagden positief. 

Het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) wordt door 65 procent van de deelnemers aan de peiling van het Razoemkov Centrum negatief beoordeeld. Oekraïne maakte lang deel uit van deze tegenhanger van de Europese Unie die geheel bestaat uit ex-Sovjetlanden. Na de annexatie van de Krim trok Oekraïne zich terug uit het GOS.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: