vrijdag 7 april 2023

Drie NAVO-landen tegen snelle toelating Oekraïne

Niet alleen Hongarije, maar ook de Verenigde Staten en Duitsland zijn tegen snelle toelating van Oekraïne tot de NAVO. Volgens de Financial Times was er deze week een stevig debat in Brussel tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten over de vraag of Oekraïne deze zomer in Vilnius meer uitzicht geboden moet worden op het volledige lidmaatschap van het bondgenootschap. 

De Financial Times zegt informatie van vier deelnemers aan dit debat te hebben gekregen dat drie landen zich daartegen verzetten. Vorige maand kwam secretaris-generaal Jens Stoltenberg met het plan om 'praktische en politieke' voorstellen te doen aan Oekraïne, gebaseerd op de verklaring van 2008 van de NAVO dat dit land 'op een dag' lid zou kunnen worden. 

Intussen is iedereen het er wel over eens dat het NAVO-lidmaatschap niet kan worden verleend aan een land dat in oorlog is. Desondanks is een groeiend aantal lidstaten van mening dat Oekraïne straks in Vilnius perspectief moet worden geboden. "We hebben een aantal weken van stevige onderhandelingen voor de boeg om tot een vergelijk te komen', zegt een van de bronnen van de Financial Times. 'Het is een moeizame weg naar Vilnius', zegt een andere bron. 

Afgelopen september vroeg Oekraïne het lidmaatschap van de NAVO officieel aan. President Volodimir Zelenski zei eerder al dat zijn regering geen genoegen neemt met alternatieven voor het NAVO-lidmaatschap. Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken zegt op zijn beurt dat Oekraïne verwacht dat er in Vilnius concrete stappen worden gezet.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: