dinsdag 1 januari 2019

Volodimir Zelenski wil de échte president worden

Volodimir Zelenski. Foto: Kvartal95
De tv-komiek Volodimir Zelenski heeft gisteravond om even voor middernacht aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt bij de komende presidentsverkiezingen. Hij deed dat op 1+1, de televisiezender van oligarch Ihor Kolomojski, eens een vriend maar nu een vijand van huidig president Petro Porosjenko.

De 40-jarige Zelenski is bekend als oprichter van het populaire tv-programma Kvartal95 en ook omdat hij de rol van Oekraïense president op zich nam in de komische serie Dienaar van het Volk. Hij maakte zijn kandidatuur voor het échte presidentschap bekend tijdens een uitzending van Kvartal95 en kreeg daarbij zoveel ruimte dat de nieuwjaarstoespraak van president Porosjenko naar achteren werd geschoven.

De populariteit van Zelenski heeft zich de afgelopen maanden vertaald in steun voor een politieke carrière van de tv-komiek. In een recente peiling van het onderzoeksbureau Seetarget komt Zelenski op de tweede plaats met 9 procent, na de politieke routinier Joelia Timosjenko met 12,7 procent en voor zittend president Porosjenko die 8,6 procent van de Oekraïense kiezers achter zich krijgt. Tegelijkertijd heeft 30 procent van de kiezers nog niet bepaald wie zijn of haar stem krijgt en 5 procent wil helemaal niet gaan stemmen.

Volodimir Zelenski heeft eerder al laten weten dat hij met de Russische president Vladimir Poetin wil gaan praten over een oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne als hij president wordt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: