zaterdag 1 december 2018

Rebellen vallen zesmaal aan, soldaten ongedeerd

Het kan de stilte voor de storm zijn, of een andere (nog) niet aanwijsbare oorzaak, maar de aanvallen van de door Rusland aangestuurde rebellen op het leger nemen gaandeweg af. Gisteren waren het er zes, en aan Oekraïense zijde raakte niemand gewond. De rebellen verloren bij het verweer van de soldaten vier van hun mannen. De aanvallen van de rebellen waren gericht tegen de soldaten bij Krasnohorivka en de dorpen Vilne, Loehanske en Hnoetove.

Doorgaans werden daarbij granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren gebruikt, maar de versterkte legerposities bij Loehanske werden ook bestookt met 120 millimeter mortieren. De rebellen schoten ook met 82 millimeter mortieren op de soldaten bij Hnoetove, terwijl bij Vilne pantserwagens werden ingezet.

De separatisten in Donetsk zeggen dat het Oekraïense leger een groot offensief voorbereidt. In de loop van december zou vanuit de havenstad Marioepol geprobeerd worden om richting Novoazovk en de Russische grens op te trekken. Er worden zelfs Oekraïense legereenheden als de 79e luchtmobiele brigade en de 36e mariniersbrigade genoemd. ''Een operatie die is gedoemd te mislukken en tot grote verliezen zal leiden.''

Bronnen: Unian, DAN

Geen opmerkingen: