zondag 14 mei 2023

'Zelenski wilde Russische stadjes gaan bezetten'

President Volodimir Zelenski zou hebben voorgesteld om Rusland binnen te vallen en daar enkele stadjes te bezetten als signaal aan Moskou dat het tijd wordt om z'n troepen uit Oekraïne weg te halen. Ook zou de oliepijpleiding Droezjba (Vriendschap) opgeblazen kunnen worden. Dat blijkt volgens de Washington Post uit geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten. 

Eind februari zou Zelenski in een overleg met opperbevelhebber Valeri Zaloezjni zijn ongerustheid hebben uitgesproken dat het leger nog altijd niet beschikte over lange-afstandsraketten 'om daarmee troepenconcentraties in Rusland aan te vallen. De president zou hebben voorgesteld om in plaats van raketten troepenconcentraties in de Russische grensprovincie Rostov aan te vallen. 

Die maand kwam Zelenski in een overleg met vicepremier Joelia Sviridenko met het voorstel om de oliepijpleiding Droezjba op te blazen waarmee Rusland Hongarije nog altijd van olie voorziet, ondanks de Europese sancties. 'Zelenski gaf aan dat Oekraïne de pijpleiding zou moeten opblazen en daarmee een eind maken aan de Hongaarse industrie van premier Viktor Organ die zwaar leunt op Russische olie', valt te lezen in een van de door de Washington Post gepubliceerde documenten. 

De Washington Post vroeg Zelenski om commentaar. De president ontkent en noemt het 'fantasieën', maar tegelijkertijd verdedigt hij het Oekraïense recht om zichzelf te verdedigen. 'Dat is wat we doen. Het is niet Oekraïne dat een buurland is binnengevallen, maar andersom. Als er zoveel mensen sterven, als onze mensen worden gemarteld en er zijn massagraven, dan hebben wij het volste recht om wat terug te doen.' Tegelijkertijd bevestigt Zelenski in zijn reactie normaals dat Oekraïne geen lange-afstandraketten gaat inzetten tegen doelen op Russisch grondgebied.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: