donderdag 11 mei 2023

Zelenski: 'We hebben nog iets meer tijd nodig'

President Volodimir Zelenski zegt in een interview met de BBC dat er meer tijd nodig om een tegenoffensief te lanceren. 'Met wat we nu al hebben kunnen we gaan aanvallen, met succes. Maar we zullen veel mensen verliezen en dat is te verteren. Daarom moeten we wachten, nog iets meer tijd nemen. De aanvalsbrigades zijn 'er klaar voor', maar ze hebben nog altijd 'meer dingen' nodig, waaronder pantserwagens die nog onderweg zijn. 

Er staat veel op het spel. Als het tegenoffensief niet brengt wat het Westen ervan verwacht, dan kan dat tot teleurstelling leiden, met als gevolg minder militaire steun en druk op Oekraïne om te gaan onderhandelen. 'Iedereen heeft daar zo z'n ideeën over, maar het moet duidelijk zijn dat niemand ons kan dwingen om delen van ons grondgebied op te geven. Welk land zou wel grondgebied willen afstaan aan Poetin?'

Zelenski is er van overtuigd dat een geslaagd tegenoffensief er in ieder geval voor kan zorgen dat er geen 'bevroren conflict' ontstaat, 'iets waar Rusland op hoopt'.

De Oekraïense president gaat in het interview ook in op de droneaanval op het Kremlin. Hij veronderstelt dat een 'valse vlag' operatie is geweest. 'Ze zijn doorlopend op zoek naar manieren om zichzelf vrij te pleiten, door te zeggen 'Als jullie dit ons aandoen, dan kunnen wij jullie dat aandoen', maar zo werkt het niet. Niet eens voor de eigen bevolking. Ook hun eigen propagandisten geloofden het niet. Omdat het er nogal gekunsteld uitzag.'

Zelenski zegt verder dat hij zich geen zorgen maakt over het verliezen van de Amerikaanse steun als president Joe Biden volgend jaar niet wordt herkozen. Er is voldoende steun in het Congres van zowel de Democraten als de Republikeinen voor de militaire hulp aan Oekraïne. Zelenski gaat er ook vanuit dat de oorlog nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het voordeel van Oekraïne is beslecht.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: