zaterdag 27 mei 2023

Rusland probeert weer of Oekraïne al wil opgeven

Rusland doet opnieuw een poging om te onderhandelen over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, maar dan wel opnieuw onder de voorwaarden dat Oekraïne accepteert dat de bezette gebieden inclusief de Krim bij Rusland blijven. Ook moet Oekraïne definitief af zien van toetreding tot zowel de NAVO als de Europese Unie en neutraliteit beloven voordat Rusland bereid is überhaupt aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

Dit 'aanbod' doet onderminister Michail Galoezin van Buitenlandse Zaken vandaag in een interview met het staatspersbureau TASS. Galoezin benadrukt daarbij dat de bevolking het zelfbeschikkingsrecht moet worden gegund, een verwijzing naar de gefabriceerde referenda die de Russen eerder hielden in bezet gebied. 

Galoezin zegt in het interview ook dat de opdracht om Oekraïne te 'denazificeren' en te ontwapenen waarmee het Russische leger op pad werd gestuurd noodzakelijk was en dat er alleen een eind aan de 'speciale militaire operatie' komt als het Oekraïense leger de wapens neerlegt. Aanvullende Russische voorwaarde is dat de bondgenoten van Oekraïne - lees: de NAVO en de EU - er mee akkoord gaan dat Rusland de nu bezette gebieden definitief mag houden.

De Oekraïense reactie op deze Russische 'uitnodiging' is voorspelbaar. Andri Jermak, de stafchef van president Volodimir Zelenski, liet meteen via de sociale media weten dat er alleen over vrede onderhandeld kan worden als eerst de Russische troepen Oekraïne hebben verlaten. Heel Oekraine, welteverstaan, dus ook de door Rusland in maart 2014 geannexeerde Krim en het deel van de Donbas dat de 'volksrepublieken' zich destijds hebben toegeëigend.

'Niemand zal ons er toe dwingen om te gaan praten met de Russen zolang zich Russische troepen op ons grondgebied bevinden', aldus Jermak. Daarbij moet wel aangetekend worden dat van diverse kanten daar wel op wordt aangedrongen. In bedekte termen deed zelfs paus Franciscus dat eerder deze week door in een interview het al dan niet teruggeven van de bezette gebieden 'een politieke kwestie' te noemen.

Bron: Ukrajinski Pravda

Geen opmerkingen: