Steeds meer westerse landen gaan over tot de erkenning van de hongersnood in Oekraïne van de jaren 30 als een genocide. De Holodomor, zoals de periode wordt genoemd, kostte miljoenen Oekraïners het leven. Afgelopen week erkende Frankrijk officieel de Holodomor als genocide. Nederland is een van de weinige EU-landen die nog niet zijn overgegaan tot erkenning.
De Oekraïense ambassade in Den Haag hoopt dat ook Nederland 'deze belangrijkste stap zal zetten'. De kwestie staat al geruime tijd op de agenda en kwam onder meer aan bod in de gesprekken tussen premier Mark Rutte en de Oekraïense president Volodimir Zelenski. 'Juist nu is de internationale erkenning van historisch belang, omdat Oekraïners opnieuw heldhaftig de vrijheid verdedigen ten koste van hun eigen leven', aldus de ambassade.
De Holodomor - vrij vertaald als 'moord door honger' - werd veroorzaakt door het genadeloze landbouwbeleid van Sovjetleider Stalin. Kleine boerderijen moesten gedwongen plaatsmaken voor grootschalige staatsbedrijven. Oekraïense boeren die weigerden, werden afgevoerd naar Siberië. Achtergebleven boeren werden gedwongen onrealistisch veel graan af te staan. Gecombineerd met een slechte oogst ontstond er een desastreuze hongersnood.
Rusland weigert de Holodomor als genocide te bestempelen, omdat ook andere volkeren slachtoffer waren van de hongersnood in 1932 en 1933, en het sowieso de hongersnood vooral als een 'bedrijfsongeval' ziet. Veruit de meeste doden vielen in het huidige Oekraïne. Veelal wordt uitgegaan van 7 miljoen slachtoffers. Meer over de Holodomor lees je hier.
Bron: NOS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten