zondag 21 mei 2023

Zelenski wil vredesconferentie op de 500e dag

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat er in juli een vredesconferentie komt, bij voorkeur op de 500e dag van de oorlog met Rusland. 'Dat is een symbolisch moment om duidelijk te maken wat de wereld wil. Het moet een conferentie worden van iedereen die oprecht een eind wil maken aan deze oorlog. Ik nodig iedereen uit om te komen praten', zei Zelenski tegen de leiders van de G7 die dit weekeinde bijeen zijn in de Japanse stad Hirosjima.

Hij voegde er aan toe dat 'wij een vredesvoorstel hebben dat in alles is gebaseerd op door de Verenigde Naties aangenomen resoluties'. Uiteraard gaat dit voorstel er vanuit dat Rusland alle bezette gebieden teruggeeft, inclusief de Krim.

Een Zweedse topdiplomaat zei eerder al dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie van plan zijn om een conferentie te wijden aan het Oekraïense vredesvoorstel. Mogelijk wordt zo'n conferentie in Kopenhagen gehouden, nog voorafgaand aan de NAVO-top in Vilnius. Met de conferentie zou China de wind uit de zeilen worden genomen. Dit land heeft ook een vredesplan, maar dat wordt wantrouwend bekeken omdat China 'de Russische verzinsels herhaalt', terwijl 'het Oekraïense voorstel positief wordt bezien'.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: