woensdag 17 mei 2023

'Patriot uitschakelen met één raket is onmogelijk'

Rusland beweert dat het bij een van de raketaanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kyiv in de nacht van maandag op dinsdag een Patriot-luchtverdedigingssysteem heeft vernield met een hypersonische Kinzhal-raket. Oekraïne ontkent dat dit het geval is. Hooguit is er schade, maar die valt te repareren. 

Woordvoerder Joeri Ihnat van de Oekraïense luchtmacht doet er zelfs luchtig over. 'De Russen hebben onze luchtmacht naar eigen zeggen al wel acht keer volledig uitgeschakeld. Als we echt zoveel vliegtuigen hadden als zij zeggen dat ze vernield hebben, dan hadden we de oorlog al lang van ze gewonnen.' 

Oekraïne zegt alle achttien raketten die de Russen op de hoofdstad Kyiv afvuurden voortijdig uit de lucht te hebben geschoten. Daaronder ook een zestal Kinzhal-raketten, waarvan tot voor kort werd aangenomen dat die door een Patriot niet te onderscheppen zouden zijn. Inmiddels is duidelijk dat dit wél kan. 

Volgens Ihnat kan de Patriot zowel handmatig als (semi)automatisch worden bediend. 'In de automatische stand, zoals in de nacht van maandag op dinsdag, kan de Patriot luchtdoelen zelfstandig opsporen en vernietigen.' 

Het luchtverdedigingssysteem Patriot bestaat uit meerdere onderdelen. Er is een bemande commandopost, het systeem heeft een eigen radar die de raketten op acht lanceerinrichtingen naar het te onderscheppen doel geleidt. Juist omdat het luchtverdedigingssysteem uit meerdere onderdelen bestaat die op ruime afstand van elkaar staan, is het niet mogelijk om een Patriot volledig uit te schakelen. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: