woensdag 24 mei 2023

Poolse generaal voorziet opstand Wit-Rusland

President Alexander Loekasjenko.
De Poolse generaal Waldemar Skrzypczak schat de mogelijkheid van een gewapende opstand in Wit-Rusland als heel reëel in en vraagt daarom zijn regering om zich daar op voor te bereiden. De voormalige bevelhebber van de landmach zegt in een interview met tv-zender Polsat dat Polen klaar moet staan om de mensen te steunen die van president Alexander Loekasjenko af willen.

'Laten we ons voorbereiden op een opstand, want dat gaat gebeuren. We moeten dit moment niet missen. We hebben genoeg aanleiding om ze te helpen, zoals we ook de Oekraïners helpen', aldus Skrzypczak. Hij zei ook te geloven dat de vrijwilligers die nu in Oekraïne vechten de steun hebben van de Wit-Russische bevolking en dat ze 'zich met enthousiasme tegen Loekasjenko zullen afzetten'.

'Hij heeft niet langer de militaire mogelijkheden om een gewapende opstand de kop in te drukken. Veel hulp uit Rusland hoeft hij niet te verwachten, want daar hebben ze zo hun eigen problemen, veronderstelde Skrzypczak. Hij adviseert de regering om voorbereid te zijn op grote aantallen vluchtelingen uit Wit-Rusland als de opstand tegen Loekasjenko begint.

Het is onduidelijk hoe het met Loekasjenko gaat. Bij de viering van de Overwinningsdag op 9 mei in Moskou haakte hij voortijdig af wegens ziekte. Daarna is hij lange tijd niet in de openbaarheid verschenen, tot voor enkele dagen toen hij opmerkte dat hij 'nog lang niet van plan is om dood te gaan'.
Het Kremlin reageerde meteen als gebeten op de opmerkingen van de Poolse generaal. Woordvoerder Dmitri Peskov noemde Polen een 'vijandig' land dat nu 'is ondergedompeld in Russofobische hysterie'. En over Wit-Rusland: 'We zullen ingrijpen als een staatsgreep wordt gepleegd.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: