donderdag 25 mei 2023

Wagner verlaat buitenwijken van Bachmoet

Jevgeni Prigozjin, de baas van het huurlingenleger Wagner, kondigde vandaag op zijn Telegramkanaal het vertrek uit Bachmoet aan. De stad wordt overdragen aan reguliere Russische troepen. 
Afgelopen weekend claimde Prigozjin de volledige controle over het stadje te hebben. Hij had eerder al herhaaldelijk gedreigd troepen uit het gebied terug te trekken voordat het werd ingenomen, daarbij verwijzend naar zijn geschil met het Russische leger over de levering van materieel.

De Wagner-eenheden zijn in de buitenwijken van Bachmoet vervangen door gewone soldaten, maar de huurlingen van de groep blijven wel gestationeerd rond het centrum van de verwoeste stad. Dat stelt plaatsvervangend Oekraïense minister van Defensie Hanna Maliar vandaag.

De Wagner-baas beweerde gisteren dat bij de slag om Bachmoet 20.000 leden van zijn huurlingenleger zijn omgekomen. Dat zijn er veel meer dan het totaal aantal Russische militairen dat volgens het Kremlin in de oorlog in Oekraïne is gesneuveld. Dat zouden er 6000 zijn, volgens de laatste cijfers uit september.

Het overgrote deel van de gesneuvelde Wagner-huurlingen bestond zo goed als zeker uit voormalige gevangenen. Rusland bood gevangenen vorig jaar gratie aan onder de voorwaarde dat ze een tijd lang in het Wagner-leger dienst zouden nemen. Daar hebben zo'n 50.000 gevangenen gebruik van gemaakt.

Bron: NOS, Urkrajinska Pravda

Geen opmerkingen: