dinsdag 16 mei 2023

Oekraïne slaat grote Russische raketaanval af

Rusland heeft Oekraïne afgelopen nacht aangevallen met achttien raketten en een aantal drones die allemaal voortijdig onschadelijk zijn gemaakt door de luchtverdediging. Dat hebben Valeri Zaloezjni en Mikola Olesjtsjoek, respectievelijk de opperbevelhebber van het Oekraïense leger en de commandant van de luchtmacht, vanmorgen bekend gemaakt. 

In heel Oekraïne ging vannacht het luchtalarm af, terwijl dat in de provincie Kyiv tweemaal gebeurde. In de hoofdstad vielen brokstukken van raketten neer in vier woonwijken. Er zouden daarbij drie mensen gewond zijn geraakt in de wijk Solomjanski. Ook vielen resten van een raket bij de dierentuin.

De aanval had plaats om half drie plaatselijke tijd vanuit zowel het noorden, zuiden als oosten. Zes ballistische Kinzhal raketten werden afgevuurd door zes gevechtsvliegtuigen, negen Kalibr kruisraketten kwamen vanaf schepen op de Zwarte Zee en an waren er ook nog eens drie raketten (S-400, Iskander-M) die vanaf land werden afgeschoten. Verder wist de luchtafweer een aantal 'killerdrones' en drie Oraal-10 en SuperCam verkenningsdroes van de Russen onschadelijk te maken. 

De Oekraïense luchtmacht voerde gisteren en vanochtend vroeg meer dan twintig aanvallen uit op Russische legerposities.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: