woensdag 31 mei 2023

IAEA komt met nieuw plan kerncentrale Zaporizja

De internationale atoomwaakhond IAEA doet Rusland en Oekraïne een voorstel om de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja te beschermen tegen het oorlogsgeweld. Het voorstel omvat vijf punten die algemeen directeur Rafael Grossi van de IAEA gisteren aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft voorgelegd. Eerdere voorstellen om de kerncentrale te vrijwaren van oorlogsgeweld liepen op niets uit.

De IAEA wil dat beide landen afspreken dat ze geen aanvallen vanaf het terrein van de zes reactoren omvattende kerncentrale en dat de kerncentrale ook geen doelwit gaat worden van aanvallen. Ook mogen zich geen zware wapens op het terrein bevinden. Daarbij gaat het om tanks, raketlanceerinrichtingen, artillerie en munitie, maar ook mag de kerncentrale geen dienst doen als legerbasis. Deskundigen van de IAEA bevinden zich al op het terrein van de kerncentrale. Zij moeten er ook op toezien dat de afspraken worden nagekomen.

Verder moet de kerncentrale altijd elektriciteit van buitenaf kunnen krijgen voor de koeling van de splijtstoffen. Dat is de afgelopen maanden menigmaal niet het geval geweest als hoogspanningsleidingen werden beschadigd door artillerievuur. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: