maandag 29 mei 2023

ISW: Rusland probeert het Westen weer te paaien

Dat Rusland opnieuw te kennen geeft dat het wil onderhandelen over het beëindigen van de oorlog is volgens het Institute for the Study of War (ISW) slechts bedoeld om de Westerse bondgenoten ertoe te bewegen de militaire steun aan Oekraïne te verminderen. Of om die te vertragen, zoals afgelopen december nog gebeurde toen het Westen op het punt stond om moderne tanks aan Oekraïne te geven. Na de tanks volgden de Patriots en nu zijn er ook nog eens Westerse F-16's op komst. 

'Het Kremlin probeert het nu nogmaals, om op deze manier het verwachte tegenoffensief te dwarsbomen', menen de analisten van het ISW. Zij zien een vast patroon ontstaan, waarbij regeringsfunctionarissen aan de ene kant de bereidheid tonen om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen en aan de andere kant benadrukken dat Rusland niet van plan is om afstand te doen van de bezette delen van Oekraïne, inclusief de Krim.

Het moet ze in het Kremlin wel duidelijk zijn dat Oekraïne er niet in trapt. De reactie, onder meer van president Volodimir Zelenski, was overduidelijk nee, nee en nog eens nee. Eerst moeten de Russische troepen weg uit Oekraïne, de bezette gebieden moeten terug, en dan valt er te praten.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: