dinsdag 23 mei 2023

Rusland in verwarring na aanval op Belgorod

De Russische (sociale) media weten zich niet echt goed raad met wat er gisteren gebeurde in de grensprovincie Belgorod. Paniekerig, verdeeld en onsamenhangend. Zo omschrijft het Institute for the Study of War (ISW) de reacties op wat voor de Russen een schok moet zijn. 

De officiële reactie van het Kremlin was gistermiddag dat de aanval van het Russische Vrijwilligers Korps en het Legioen van de Vrijheid van Rusland is bedoeld om de aandacht af te leiden van het verlies van de stad Bachmoet en hier sprake is van 'Oekraïense saboteurs'. Er zijn echter ook militaire bloggers die spreken van 'Russische verraders'. 

Igor Girkin en Jevgeni Prigozjin lieten zich niet onbetuigd. Girkin, de voormalige officier van de militaire inlichtingendienst GRU - die ook mede verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerschieten van vlucht MH17 - merkt op dat hij al geruime tijd waarschuwt voor dit soort grensoverschrijdende militaire acties als onderdeel van het Oekraïense tegenoffensief. Deze beruchte Rus kan het weten: hij was in het vroege voorjaar van 2014 aanvoerder van een groep van 60 man - lange tijd 'separatisten' genoemd - die in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk het politiebureau bezette en de burgemeester gevangen nam. 

Wagner-baas Prigozjin haalt weer eens uit naar het Russische ministerie van Defensie dat kennelijk niet in staat is om de eigen landsgrenzen te beschermen.

De soldaten van het Russische Vrijwilligers Korps en het Legioen van de Vrijheid van Rusland wisten zonder moeite de verdedigingslinie met betonnen obstakels op twee kilometer voor het dorp Gora-Podol te nemen. Dat duidt het volgens het ISW op dat zo'n verdedigingslinie weinig waard is als daar geen goed getrainde en goed uitgeruste soldaten aanwezig zijn.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: