donderdag 11 mei 2023

Oekraïense leger in de aanval, nog veel onduidelijk

Terwijl het gonst van de onbevestigde berichten over een groot offensief van het Oekraïense leger, misschien wel hét langverwachte tegenoffensief, prees president Volodimir Zelenski vanavond in zijn dagelijkse videoboodschap het doorzettingsvermogen van de soldaten 'waardoor nooit meer vreemde vlaggen op ons land zullen wapperen en ons volk nooit meer in slavernij zal leven'. 

'Vandaag heb ik de eervolle en zeer plezierige taak om onze strijders en eenheden van onze strijdkrachten te danken voor hoe zij zich deze week hebben onderscheiden bij het verdedigen van ons land', aldus Zelenski die vervolgens een aantal legeronderdelen bij naam noemt die deze week bijzondere prestaties hebben geleverd. 

Aan het begin van de avond reageerden veel Russische militaire bloggers paniekerig op berichten dat het Oekraïense leger op een aantal plaatsen de Russische verdedigingslinie doorbroken zouden hebben. Zo zouden het Russische leger en de huurlingen van Wagner in Bachmoet omsingeld zijn. Het Russische ministerie van Defensie zag zich later op de avond genoodzaakt om alles te ontkennen; van een doorbraak zou geen sprake zijn. Het Oekraïense ministerie van Defensie hult zich intussen in stilzwijgen. 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Twitter

Geen opmerkingen: