vrijdag 12 mei 2023

'Oekraine is begonnen met voorbereidingen'

Het Oekraïense leger is begonnen met de voorbereidingen voor het langverwachte tegenoffensief. Dat hebben zowel een hoge Amerikaanse militair als een Westerse regeringsfunctionaris gezegd tegen CNN. Met aanvallen op munitiedepots, commandoposten, pantserwagens en artillerie wordt het slagveld 'klaargemaakt' voor de strijd. 

Het is een standaard tactiek die wordt gebruikt in de aanloop naar grotere operaties. Toen Oekraïne afgelopen zomer in het tegenoffensief ging in het zuiden en noordoosten van het land, werd dat ook voorafgegaan door luchtaanvallen. Volgens de Amerikaanse militair die door CNN geraadpleegd is kan deze voorbereidingsfase nog heel wat dagen in beslag nemen. Tegelijkertijd sluit hij niet uit dat dit alles bedoeld is om de Russen te misleiden. 

De aanvallen op het Russische leger en bij Bachmoet ook op het huurlingenleger van de Wagner Groep hebben volgens de generale staf van het Oekraïense leger aan 750 Russen het leven gekost. Verder zouden vijftien artilleriesystemen zijn vernield, evenals vijf tanks en acht pantserwagens. 

Onderminister van Defensie Hanna Maljar heeft vanmorgen nogmaals laten weten dat de Russen in en bij Bachmoet over veel meer munitie beschikken dan ze steeds zeggen. Het is in de afgelopen weken vooral Wagner-baas Jevgeni Prigozjin geweest die zich beklaagde over een tekort aan munitie. Maljar meldt dat het leger in een week tijd geen meter heeft prijsgegeven in Bachmoet, wel zou van een andere kant twee kilometer terrein zijn gewonnen richting de stad. 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Twitter

Geen opmerkingen: