donderdag 11 mei 2023

'Rusland zet in op kwantiteit, Oekraïne op kwaliteit'

Luitenant-generaal Rob Bauer, de Nederlandse voorzitter van het NAVO Militair Comité, verwacht dat de komende tijd zichtbaar wordt dat de Russen zich zowel qua wapens als militairen richten op kwantiteit en de Oekraïners op kwaliteit. Bauer zei dit gisteren op een persconferentie na afloop van een overleg van de legerchefs van de NAVO-lidstaten. Hij beantwoordde daarmee de vraag van journalisten hoe hij aankijkt tegen het Russische leger. 

Bauer merkte daarbij op dat de Russen gebruik zijn gaan maken met sterk verouderde wapens. Als voorbeeld noemde hij de T-54 tank, die nu wordt ingezet bij de strijd in Oekraïne, waarbij het nummer 54 volgens Bauer staat voor het productiejaar 1954. De Russen hebben nog heel veel van deze tanks. Ook qua mankracht zullen de Russen voor de aantallen gaan en niet voor kwaliteit - meer dienstplichtigen en gemobiliseerden, onvoldoende getraind en met verouderde wapens. 

De Oekraïners richten zich daarentegen op kwaliteit met Westerse wapensystemen en Westerse militaire training. Het verschil in aanpak zal de komende maanden te zien zijn in de strijd. 

Tegelijkertijd hebben zowel de Russen als de Oekraïners hetzelfde probleem, aldus Bauer: verliezen, kapotte of verloren wapens, munitietekort. Een van de misrekeningen van de Russen was dat ze dachten dat de strijd om Oekraïne in drie dagen gestreden zou zijn. Ze hadden geen logistiek, waardoor hun tanks na een paar dagen zonder brandstof zaten. Elke oorlog brengt logistieke problemen met zich mee, en het is belangrijk of er voldoende veerkracht is om tegenvallers op te vangen. 

Bron: Interfax, foto: Rijksoverheid.nl

Geen opmerkingen: