zondag 21 mei 2023

'Bachmoet is nog steeds van ons, in ons hart'

Er is verwarring ontstaan over een reactie van president Volodimir Zelenski op de vraag of het Oekraïense leger nog steeds in Bachmoet is. "Dat denk ik niet', zou Zelenski geantwoord hebben. Dat heeft intussen de internationale nieuwsmedia gehaald. Maar het blijkt anders te zitten. 

Zelenski's woordvoerder Serhi Nikoforov wijst er op dat er videobeelden zijn waaruit blijkt dat de vraag anders was: 'Meneer de president, is Bachmoet nog altijd van Oekraïne. De Russen zeggen dat zij Bachmoet hebben veroverd.' Daarop was het antwoord van Zelenski: 'Ik denk het niet.' Bovendien heeft Zelenski het over Bachmoet als een verloren stad, aangezien 'er niets van over is, ze hebben alles vernield.' En: 'Bachmoet is nog steeds van ons, in ons hart.'

De generale staf van het Oekraïense leger meldt intussen dat er in en bij Bachmoet nog steeds hevig wordt gevochten. De Oekraïense soldaten hebben nog altijd een klein deel van de stad, enkele gebouwen in het zuidwestelijke deel. Ten noorden en zuiden van Bachmoet hebben ze afgelopen week flink wat terrein gewonnen. Omdat dit hoger gelegen terrein is, kunnen de Russen in de stad straks vanaf daar worden bestookt met artillerie. Daar is weinig beschutting meer te vinden na alle vernielingen die ze zelf hebben aangericht in de afgelopen maanden.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: