maandag 15 mei 2023

'Storm Shadow raketten' op stad Loehansk

In vier dagen tijd is de door de Russen bezette stad Loehansk viermaal aangevallen met raketten. Vrijdag maakten Russische nieuwsmedia melding van twee explosies in de stad. De aanvallen waren gericht tegen een machinefabriek. Ook zaterdag werd een raketaanval gemeld, overigens zonder er bij te zeggen wat het doel van deze aanval was.

Vanmorgen waren er opnieuw twee raketaanvallen op Loehansk. Er werden inslagen gemeld in de omgeving van het busstation en een opleidingsschool voor  vliegnavigators. 

Het Russische staatspersbureau RIA Novosti zegt dat de aanvallen 'hoogstwaarschijnlijk' door het Oekraïense leger werden uitgevoerd met Storm Shadow-kruisraketten. Deze raketten hebben een reikwijdte van 250 kilometer.
Rusland beweert vandaag een Storm Shadow-kruisraket onderschept te hebben. Dat blijkt uit een bericht van het Russische ministerie van Defensie. Enkele dagen geleden kondigde het Verenigd Koninkrijk aan dat ze dergelijke langeafstandsraketten gaan leveren aan Oekraïne. Volgens Igor Konasjenkov, woordvoerder van het ministerie van Defensie, haalden de Russen in het afgelopen etmaal achttien raketten uit lucht, waaronder dus één 'Storm Shadow'. 

Dan was er ook nog een aanval op een kapperszaak in het centrum van Loehansk, naar verluidt werd een handgranaat naar binnen gegooid. Bij de daaropvolgende explosie zou Igor Kornet volgens het Russische staatspersbureau TASS zwaargewond zijn geraakt. Kornet is 'minister van binnenlandse zaken' van de 'volksrepubliek Loehansk'. 

De stad Loehansk in de Donbas is sinds maart 2014 door de Russen bezet. Lang is volgehouden dat het niet de Russen waren, maar Oekraïense separatisten. Inmiddels geeft Rusland onomwonden toe dat het er zelf de hand heeft gehad. De stad Loehansk bleef lang gespaard voor oorlogsgeweld, maar daar is de afgelopen dagen dus rigoureus een einde aan gekomen.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: