dinsdag 16 mei 2023

Oekraïne hoopt op 40 tot 50 F-16 straaljagers

Oekraïne hoopt tussen de veertig en vijftig F-16 gevechtsvliegtuigen te krijgen van de bondgenoten. Dat heeft een adviseur van minister van Defensie Oleksi Reznikov gezegd tegen de nieuwssite Politico. Daarmee kunnen drie of vier squadrons worden gevormd die het land kunnen beschermen tegen Russische luchtaanvallen. De F-16's zijn een geducht wapen waar Oekraïne grote behoefte aan heeft.

Er moet toestemming komen uit Washington voordat onder meer Nederland en Groot-Brittannië de F-16's aan Oekraïne kunnen geven. President Volodimir Zelenski hoopt dat de levering van de gevechtsvliegtuigen hoog op de komt van zowel de conferentie van de G7 in Hiroshima als de bijeenkomst van de NAVO-lidstaten in Vilnius. 

Ook minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken heeft zich tegenover Politici uitgelaten over de F-16's die volgens hem niet alleen veel Oekraïense levens kunnen redden, maar ook een belangrijk bijdrage leveren aan de strijd tegen de Russen op de grond. In een F-16 hebben piloten ook een grotere overlevingskans als ze in een luchtgevecht terecht komen. Verder kunnen de F-16's de graantransporten op de Zwarte Zee begeleiden, aldus Koeleba.

Hij vertrouwt er op dat Oekraïne de gewenste F-16's krijgt. 'Aanvankelijk zouden we ook geen Westerse tanks krijgen. Uiteindelijk krijgen we ook de Westerse gevechtsvliegtuigen.'

Bronnen: The Kyiv Independent, Interfax

Geen opmerkingen: