maandag 15 mei 2023

Zelenski gaat ook langs bij Macron en Sunak

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft ook in Parijs nieuwe toezeggingen gekregen over militaire steun. Frankrijk levert de komende weken tientallen lichte tanks en pantservoertuigen, maakten Zelenski en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron bekend na een drie uur durend diner in Parijs. Frankrijk heeft ook beloofd Oekraïense militairen te zullen trainen.

President Zelenski is na zijn bezoeken aan Berlijn, Aken en Parijs vandaag doorgereisd naar het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft hij straks een ontmoeting met premier Rishi Sunak, zegt Zelenski op Twitter. Zelenski en Sunak ontmoeten elkaar op het buitenverblijf van de Britse premier, het landgoed Chequers ten noordwesten van Londen. Zelenski noemt het Verenigd Koninkrijk een leidend land als het gaat om militaire steun aan Oekraïne. Met Boris Johnson, die premier was toen de oorlog in Oekraïne begon, had Zelenski een hechte band.

Zelenski spreekt later vandaag ook via een videoverbinding bij de Copenhagen Democracy Summit. Dat is een conferentie waar deelnemers uit democratische landen in gesprek gaan over de uitdagingen waar democratieën voor staan.

Bron: NOS, foto: website Zelenski

Geen opmerkingen: