vrijdag 26 mei 2023

Paus: teruggave bezet gebied 'politieke kwestie'

Paus Franciscus vindt dat het teruggeven van de door Rusland bezette delen van Oekraïne een 'politieke kwestie' is die in onderling overleg moet worden opgelost door beide landen. Hij zegt dit in een interview met Telemundo, een Spaanstalig Amerikaans televisienetwerk. 'De Oekraïners zien niet zoveel in vredesonderhandelingen, omdat het Oekraïense blok heel sterk is. Heel Europa en de Verenigde Staten staat achter ze', aldus de paus.

Op de vraag of Rusland de bezette gebieden terug moet geven om zo de oorlog te beëindigen, zegt paus Franciscus dat 'vrede alleen binnen handbereik ligt als ze met elkaar in gesprek gaan, direct of via bemiddelaars. Als ze niet praten, dan is het een politiek probleem.'

Het Vaticaan wil bemiddelen. De paus heeft kardinaal Matteo Zuppi, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, gevraagd om een vredesmissie op poten te zetten. Op 13 mei sprak de paus zelf met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die na afloop zei dat hij van Franciscus 'een teken van steun' had ontvangen voor het Oekraïense vredesvoorstel dat in ieder geval de teruggave van de door Rusland bezette gebieden behelst, inclusief de Krim.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: