maandag 15 mei 2023

Britse leger gaat Oekraïense piloten trainen

Het Britse leger gaat deze zomer Oekraïense piloten trainen. Met de training hopen ze de piloten 'vaardigheden voor verschillende soorten vliegtuigen' bij te brengen. Dat laat de Britse premier Rishi Sunak in een verklaring weten na afloop van zijn gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski

Tijdens de trainingen zal er onder andere geoefend worden met de F-16. Oekraïne probeert al langere tijd om deze gevechtsvliegtuigen beschikbaar te krijgen, omdat hun huidige vliegtuigen verouderd zijn. Hun bondgenoten zijn het echter nog niet eens geworden over de eventuele levering van F-16's. 

Via de aankondiging van de training lijkt het Vereniging Koninkrijk voor te sorteren op de levering van deze gevechtsvliegtuigen. Het is nog niet duidelijk hoeveel piloten getraind zullen worden door de Britten.  

Eerder werd bekend dat het VK aanvalsdrones met een bereik van 200 kilometer en honderden luchtafweerraketten naar zal Oekraïne sturen. Het nieuwe materieel arriveert ergens in de komende maanden in Oekraïne. 'Dit is een cruciaal moment in het verzet van Oekraïne tegen een verschrikkelijke oorlog', aldus Sunak. Zelensky noemt het VK 'een leider als het gaat over de uitbreiding van de capaciteiten in de lucht en op de grond'.

Bron: AD, foto: website president Zelenski

Geen opmerkingen: