woensdag 24 mei 2023

'Partizanen' in Belgorod lijken nog niet verslagen

Niet één Oekraïense soldaat is in de afgelopen twee dagen de grens overgestoken bij de operatie van het Russische Vrijwilligers Korps (RVK) en het Legioen van de Vrijheid van Rusland (LVR) in de Russische provincie Belgorod. Dat heeft een niet bij naam genoemde Oekraïense regeringsfunctionaris gezegd tegen de New York Times. 

Beide groepen zouden weliswaar verliezen geleden, maar ze hebben daardoor weinig ingeboet aan gevechtskracht. Hoe de situatie in de Russische provincie momenteel is, is nog altijd onduidelijk. Het Institute for the Study of War (ISW) veronderstelt vanochtend dat RVK en LVR zich na de aanval van het Russische leger zich hebben teruggetrokken tot dichterbij de Oekraïense grens, maar dat ze zich nog wel steeds op Russisch grondgebied bevinden.

Het Russische ministerie van Defensie zei gisteren halverwege de middag dat de 'antiterroristische operatie' succes had gehad. Alle strijders van RVK en LVR - volgens het ministerie 'Oekraïense saboteurs' - zouden zijn gedood. Er werden ook foto's gepubliceerd van vernielde (Amerikaanse) legervoertuigen. 

Inmiddels wordt getwijfeld aan de echtheid van die foto's, want de voertuigen lijken daar neergezet als 'bewijs'. Bandensporen ontbreken bijvoorbeeld, slachtoffers eveneens. Niets wat daadwerkelijk duidt op een aanval op de voertuigen op deze plek. 

Inmiddels wordt steeds meer bekend over zowel RVK als LVR. Europaverslaggever Geert Jan Hahn van BNR zet hier uiteen wie deze 'partizanen' zijn. 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, BNR

    Geen opmerkingen: