maandag 22 mei 2023

Russisch Vrijwilligers Korps valt Rusland binnen

Een merkwaardige ontwikkeling. Het Russische Vrijwilligers Korps, dat zegt aan de kant van Oekraïne te vechten, voert gevechtsacties uit op Russisch grondgebied. Intussen roept het Legioen voor een Vrij Rusland inwoners van het Russische grondgebied op om thuis te blijven en 'geen verzet' te bieden.

Het Russische Vrijwilligers Korps publiceerde zojuist een video waarin op de achtergrond wegwijzers uit de omgeving van de dorpen Ljoebimoska en Tsjoerovitsji (provincie Brjansk), Bezljoedovka (provincie Belgorod). Op Russische Telegramkanalen zijn video's en berichten te vinden over het vernielen van de grenspost Gravvorona. 

Gouverneur Vjacheslav Gladkov van Belgorod heeft inmiddels bevestigd dat zijn provincie wordt aangevallen. 'Er zijn geen burgers gewond geraakt'. Op de achtergrond is het luchtalarm te horen. Volgens Gladkov is de Russische luchtafweer alert. Een deel van een raket zou in de tuin bij een huis in het dorp Antonovka zijn gevallen. 

De gouverneur zei ook dat er mortieraanvallen op het dorp Kozinka zijn geweest. In het dorp Gora-Podol zou een opslagplaats voor hooi in brand zijn gevlogen, terwijl een transportbedrijf in Grajvoron mortieren zou zijn bestookt. De Russische Nooddienst heeft de bevolking in dit gebied opgeroepen om een schuilplaats te zoeken. De veiligheidsdiensten zouden 'huis aan huis' doorzoekingen doen.

Het Legioen voor een Vrij Rusland roept in een video op om te vechten voor een Rusland zonder Poetin. 'Blijf thuis, bied geen verzet, en wees niet bang; wij zijn niet jullie vijanden. We zijn niet als Poetin's zombies, we doen burgers geen kwaad en gebruiken ze niet voor onze eigen doelen.' Voor later wordt meer informatie beloofd. 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, screenshot Telegram

Geen opmerkingen: