maandag 15 mei 2023

152.000 Russen klaar voor Oekraïens offensief

Circa 152.000 Russische soldaten in de bezette gebieden in de provincies Zaporizja en Cherson bereiden zich voor op het Oekraïense tegenoffensief. 'We zien wel wat beweging, maar niets duidt er op dat ze zich terugtrekken. Ze evacueren mensen en plunderen. In de stad Enerhodar, bijvoorbeeld, stelen ze alles wat ze maar kunnen gebruiken, zoals auto's en medische apparatuur. Ze zijn zich er beslist van bewust dat ze straks tegen ons moeten vechten', zegt woordvoerder Andri Tsjerniak van de Oekraïense militaire inlichtingendiensten in een interview met RBC-Ukraine.

Tsjerniak zegt ook dat de Russen hun verdediging voorbereiden door hun bestaande verdedigingswerken te verbeteren en nieuwe aan te leggen, omdat ze weten dat ze onvoldoende mankracht hebben om aan te vallen. De Russen 'evacueren' inwoners vanuit de bezette gebieden als dekmantel voor spionage en infiltratie. Tegelijkertijd willen ze ook af van inwoners met een duidelijk pro-Oekraïense opstelling, aangezien ze vrezen voor sabotageacties. 

Vanmorgen liet Petro Andrioesjtsjenko, adviseur van de burgemeester van Marioepol in ballingschap, dat de Russische troepen verdedigingswerken hebben gebouwd bij alle bruggen over de rivieren Naltsjik en Kalmoes en ook rondom de stad. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: