zaterdag 20 mei 2023

Bemiddelen? Ja, maar wel met twee voorwaarden

Oekraïne accepteert elke bemiddelingspoging om de oorlog met Rusland te beëindigen, maar dan moet volgens minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken 'aan twee grondbeginselen worden voldaan'. Koeleba zei op een persconferentie in Lissabon na gesprekken met zijn Portugese collega Joao Gomes Cravinho dat Rusland bereid moet zijn om alle bezette gebieden terug te geven.

 'Geen enkel vredesplan, geen enkel initiatief om ons aan de onderhandelingstafel te brengen moet inhouden dat Oekraïne grondgebied op moet geven', aldus Koeleba.

Het tweede uitgangspunt voor een bemiddelingspoging moet zijn dat het niet moet leiden tot een 'bevroren conflict'. Want, zei Koeleba met een verwijzing naar de strijd om de Donbas in de jaren 2014-2022, 'dat leidt anders alleen maar tot een nog grotere invasie van Rusland'. 

'Duitsland en Frankrijk bemiddelden destijds. We hebben op het diplomatieke vlak veel werk verzet. Het was geen bevroren conflict, eigenlijk meer koud, maar het heeft ons uiteindelijk in een veel, veel ernstiger situatie gebracht'. 

In de afgelopen weken waren er meerdere landen die aanboden om te bemiddelen. China, Brazilië en inmiddels ook Zuid-Afrika dat van plan is om zowel naar Kyiv als Moskou af te reizen. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: