donderdag 11 mei 2023

'Russen in de kerncentrale zijn echt niet gek'

Het Oekraïense leger zal uit de buurt van de kerncentrale van Zaporizja moeten blijven bij het tegenoffensief, om te voorkomen dat de centrale schade oploopt. Dat heeft algemeen directeur Petro Kotin van het staatsbedrijf Energoatom gezegd in een interview met CNN. 

Door simpelweg de bevoorrading vanaf de Krim af te snijden moet het volgens hem mogelijk zijn om de kerncentrale weer in Oekraïense handen te krijgen, veronderstelt Kotin. Dat is het geval als het leger de stad Melitopol weet te bevrijden en daarmee ook de weg E105 naar de Krim. 

Kotin gaat in het interview ook in op de deportatie van inwoners van de stad Enerhodar door de Russen in de afgelopen tien dagen. Die stad ligt direct naast de kerncentrale. De medewerkers van de centrale wonen daar met hun gezinnen. Het is heel goed mogelijk dat ook medewerkers worden weggevoerd. 

Er moet volgens de directeur van Energoatom tenminste in vijf ploegendienst worden gewerkt om de kerncentrale draaiend te houden. Kotin noemt de situatie in de centrale 'kritiek', maar tegelijkertijd schat hij de kans op een kernramp als 'vrij klein' in, omdat er niet alleen militairen aanwezig zijn in de kerncentrale, maar ook Russische specialisten op nucleair gebied. Zij zijn volgens Kotin 'echt niet gek' en 'begrijpen wat de risico's zijn'.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: