zondag 14 mei 2023

Commotie in Polen om verdwenen Russische raket

In Polen is de oppositie woedend vanwege een Russische raket die op 16 december is neergekomen in het noorden van het land. De raket was maandenlang spoorloos. Vorige maand werd het projectiel toevallig gevonden in een bos bij Bydgoszcz, waar ook de NAVO een kantoor heeft. Het ging volgens Poolse media om een Russische KH-55-raket, die ook kernwapens kan vervoeren.

De Poolse autoriteiten zouden de raket wel hebben gezien op de radar, maar raakten het projectiel op een gegeven moment uit het oog. Volgens het ministerie van Defensie in Warschau informeerde Oekraïne het Poolse leger over een mogelijke Russische raket die onderweg zou zijn naar Polen, maar werd er na die melding weinig actie ondernomen. Het incident is sindsdien stilgehouden.

'De operationeel commandant heeft zijn taken om mij te informeren niet goed uitgevoerd', stelt minister MariuszBlaszczak van Defensie in een verklaring op de site van het Poolse leger. Ook werd er volgens Blaszczak geen grootschalige zoektocht opgezet naar de raket. 'Alleen een politiepatrouille werd ingesteld en tot 19 december werd er ook niet met een helikopter gezocht. Na 19 december werd de zoektocht helemaal gestaakt.'

De Poolse oppositie neemt geen genoegen met de uitleg van de regering en vindt dat Blaszczak medeverantwoordelijk is. Oppositieleider Donald Tusk van het Burgerplatform wil dat de minister wordt ontslagen.

In november vorig jaar kwamen in Polen al twee mensen om het leven door een raket. Dat ging volgens Polen om een afgezwaaide Oekraïense raket.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: