vrijdag 26 mei 2023

China wil dat Oekraïne bezette gebieden opgeeft

Een Chinese diplomaat heeft geprobeerd om Europese regeringen ervan te overtuigen dat er een einde aan de oorlog in Oekraïne kan komen als zij erkennen dat de Krim en andere bezette gebieden van Rusland zijn. Dat meldt de Wallstreet Journal. Li Hui is de speciale gezant van de Chinese regering die in vertrouwelijke gesprekken regeringsfunctionarissen in Kyiv, Warschau, Berlijn, Parijs en Brussel probeerde over te halen. 

De diplomaat zou daarbij hebben aangevoerd dat ze in economisch opzicht meer van China te verwachten hebben dan van de Verenigde Staten. Ook voerde Li aan dat de oorlog maar snel afgelopen moet zijn voordat die zich verder uitbreidt over het Europese continent. Hij zou overal te horen hebben gekregen dat China weliswaar serieus wordt genomen, maar dat ook wordt getwijfeld aan de onpartijdigheid van dit land, gezien de nauwe banden die China onderhoudt met Rusland. 

Er is door China een 12-puntenplan opgesteld dat vooral tegemoet komt aan de Russische eisen dat Oekraïne de Krim en de andere bezette gebieden opgeeft, maar ook afziet van aansluiting bij de NAVO.
Li zou vandaag in Moskou arriveren, aldus de Wallstreet Journal.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: