donderdag 18 mei 2023

Hongarije vindt nieuwe stok om Oekraïne te slaan

Het gedoe tussen Oekraïne en Hongarije blijft. Nu is de Hongaarse bank OTP inzet, want Oekraïne heeft die op de zwarte lijst gezet als 'internationale sponsor van oorlog'. De OTB Bank is een van de vijftig grootste banken in Rusland, met 2,2 miljoen klanten. De bank verstrekt 'leningen onder gunstige voorwaarden aan Russische militairen' en is niet van plan om Rusland te verlaten. Dat geldt ook de door Rusland bezette delen van de Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk. Vandaar dat de Oekraïense corruptiewaakhond de OTP Bank op de zwarte lijst is gezet.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijarto eist nu dat Oekraïne de OTP Bank van de zwarte lijst haalt, anders zal zijn land tegen zowel het inmiddels elfde Europese sanctiepakket tegen Rusland stemmen als tegen de 500 miljoen euro aan Europese militaire steun aan Oekraïne. 'OTP heeft geen enkele internationale wet overtreden. Daarom is het onacceptabel en zelfs schandalig dat deze bank op de lijst van sponsors van de oorlog is geplaatst', aldus Szijarto. Over het sanctiepakket en de militaire steun wordt op 22 mei vergaderd in Brussel.

Het botert al jaren niet tussen Oekraïne en Hongarije. Het buurland onderhoudt niet alleen vriendschappelijke banden met Rusland, maar zit ook in de grensprovincie Transkarpatië te stoken onder de 150.000 etnische Hongaren die daar wonen. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: