donderdag 18 mei 2023

Ontwikkelaars hypersonische raketten opgepakt

Drie wetenschappers van het Instituut voor Toegepaste Mechanica in het Russische Novosibirsk die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van hypersonische raketten zijn gearresteerd door de veiligheidsdiensten. Ze zijn beschuldigd van hoogverraad. Onder hen hoofdonderzoeker Valeri Zvjagintseve die op 7 april al huisarrest kreeg.

Twee andere wetenschappers werden afgelopen zomer al gearresteerd. Directeur Aleksandr Sjipljoek van het instituut werd in augustus opgepakt, enkele dagen na hoofdonderzoeker Anatoli Maslov die er van werd verdacht dat hij informatie over de hypersonische raketten had doorgespeeld aan China. In totaal werden zestien mensen gearresteerd, waaronder Aleksandr Asejev, de voormalige directeur van de Russische Academie van Wetenschappen. De 54-jarige Dmitro Kolker overleed kort na zijn arrestatie. 

De kruisraketten, waaronder de Kinzhal, blijken hun belofte niet waar te maken dat ze niet uit de lucht te schieten zijn. Dat bleek onlangs wel toen bij een aanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv een Kinzhal-raket door een Patriot-luchtverdedigingssysteem uit de lucht werd geschoten. Voor de Amerikanen was het een aangename verrassing, maar in Rusland waren ze kennelijk al langer op de hoogte dat dit kon gebeuren. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: