donderdag 11 mei 2023

Druk op Oekraïne om te onderhandelen neemt toe

Er wordt steeds meer druk op Oekraïne uitgeoefend om te gaan onderhandelen met Rusland om een eind te maken aan de al bijna vijftien maanden durende oorlog. Dat moet dan wel onder de voorwaarden die Rusland stelt en het komt er op neer dat Oekraïne de wapens moet neerleggen en moet accepteren dat de nu bezette gebieden definitief bij Rusland gaan horen.

'Onze president wil zeker wel onderhandelen, maar dan op ónze voorwaarden', zei secretaris Oleksi Danilov van de Nationale Veiligheidsraad vanmorgen in een interview op de nationale televisie. En die voorwaarden komen er op neer dat Rusland bereid moet zijn alle bezette gebieden te verlaten, ook de in maart 2014 geannexeerde Krim. 

China heeft een vredesplan op de plank liggen dat bij Rusland in goede aarde valt en dus bij Oekraïne juist weer niet. Er zijn door onder meer de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, de Franse premier Emmanuel Macron en de Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto al pogingen gedaan om China bij de onderhandelingen te betrekken. 

De Braziliaanse president zei ook dat Oekraïne de Krim definitief moet opgeven. In een reactie daarop nodigde het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken hem uit om ter plekke te gaan bekijken wat Rusland in de afgelopen maanden allemaal heeft aangericht.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: