donderdag 18 mei 2023

Geen toestemming VS voor trainingen met F-16's

De Amerikaanse regering wil niet dat Oekraïense soldaten in Europa getraind worden om met F-16's te gaan vliegen. Volgens de New York Times is de regering-Biden er nog steeds niet van overtuigd dat Oekraïne deze straaljagers daadwerkelijk nodig heeft. Een anonieme regeringsfunctionaris heeft tegen de krant gezegd dat de F-16's te kostbaar zijn en daardoor een te groot beslag leggen op het voor Oekraïne beschikbare budget. De Amerikanen richten zich liever op het leveren van andere wapens. 

Tegelijkertijd sluit de bron van de New York Times niet uit dat de Amerikaanse regering Europese landen, waaronder Nederland, toestaat om hun F-16's aan Oekraïne over te dragen. Er is toestemming van de Verenigde Staten nodig omdat de F-16's in Amerika zijn geproduceerd. Oekraïense piloten mogen zonder toestemming ook geen testvluchten maken, maar het is wel weer toegestaan dat ze technisch en tactisch onderricht krijgen.

De Nederlandse premier Mark Rutte en zijn Britse ambtgenoot Rishi Soenak spraken gisteren tijdens een conferentie van de Raad van Europa in Reykjavik af dat zij het voortouw gaan nemen bij het leveren van F-16's aan Oekraïne. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft ook Frankrijk zich aangesloten bij deze coalitie. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei gisteren overigens dat internationaal overleg over de gevechtsvliegtuigen vooralsnog niets heeft opgeleverd. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: